Gamla tv-serier som vi älskar!
 
yatzy

Yatzy på TV och i filmer

Det finns spel som folk över hela världen kan relatera till. Ett är schack men det kräver förstås lite mer eftertanke och strategi. Yatzy är tärningsspelet som även små barn kan förstå och njuta av. Inte så konstigt att det ofta dyker upp som en ingrediens i filmer och på TV.

Om du är nyfiken på Yatzy så kan du komma igång snabbt. Det är bara att skaffa ett set från en butik med brädspel och spelreglerna är enkla så att du kan spela med barn och vuxna som finns i din närhet. Du kan också ta en titt på filmer och tv-serier där det spelas Yatzy för att komma i rätt stämning.

Är det i Hem till byn eller kanske Alf som spelet förekommer? Du kanske blir förvånad över vilken typ av tv-serier som har inkluderat detta mysiga spel som en del av handlingen…

Exempel på Yatzy på TV:

The Odd Couple

I den här amerikanska serien från slutet av 1960-talet så spelar karaktären Felix Unger ofta brädspel. Bland dessa finner vi Yatzy. Faktum var att man ofta använde sig av brädspel i serien för att belysa skillnaden mellan karaktärerna.

Kung av Queens

Detta är ytterligare en amerikansk serie där det spelas en hel del brädspel. Det finns gott om scener där Yatzy ligger på bordet. Spelen fungerar som ytterligare en komisk ingrediens i handlingen. Inte sällan på så vis att karaktärerna skojar med varandra, fuskar och mer på ett sätt som är svårt att inte skratta åt.

Här kan vi se gänget spela spel tillsammans:

Breaking Bad

Det finns en scen i denna serie där karaktären Skyler White spelar Yatzy. Scenen är ett inslag som andas normalitet och familjeliv som en kontrast till den annars dramatiska tonen i denna serie som är så långt från Albert och Herbert som vi kan komma!

Roseanne

Detta kan knappast förvåna som några av exemplen här ovan. Roseanne är ju en feel good komediserie med familjetema. Det finns gott om scener där familjen ses spela brädspel av olika slag. Yatzy är ett av dessa spel. Spelen har lagts in i handlingen för att skapa en mysig familjeatmosfär som vi kan relatera till.

Yatzy tv-showen

Det finns faktiskt också en Yatzy tv-show som påminner lite om På spåret eller Jeopardy. Ta en titt här:

I filmen The Visit

Vi måste också ta med ett exempel på Yatzy på film (eftersom vi lovar det i rubriken) och det har du här. I filmen The Visit så spelas Yatzy samtidigt som man för ett rätt så märkligt samtal runt bordet:

Yatzy som familjespel

När Yatzy används i filmer och tv-serier så handlar det för det mesta om att skapa en familjär stämning. Detta kan vara som en kontrast till resten av handlingen i serien eller för att förstärka denna aspekt som redan finns med.

I och med att spelet är så pass enkelt och att de flesta känner igen det så kommer det ofta med för att demonstrera en social samvaro eller familjelivet under ledigheter.

1969-1977
Family
(Svenska)
Family
(Svenska)
1971-2006
Drama
(Svenska)
Kids
(Svenska)
1974-1982
Comedy
(Svenska)
1982-1999
Family
(Svenska)
Kids
(Svenska)
1986
Comedy
(Svenska)
1967-1968
Action
(Svenska)
1984-1992
Family
(English)

ALF

1986-1990
Fiction
(English)
1983-1987
Action
(English)
1984-1992
Comedy
(English)
1978-1986
Soap opera
(English)
1985-1992
Action
(English)
1992-2002
Soap opera
(Svenska)
1966-1967
Fiction
(English)
1981-1989
Soap opera
(English)