Gamla tv-serier som vi älskar!
 

Humle och Dumle

Genre: Kids
Språk: Svenska
År: 1958

Du har säkert hört om Humle och Dumle men har du sett barnprogrammet som sändes på SVT under slutet av 1950-talet? Humle och Dumle var en del av barnprogrammet Kapten Bäckdahl.

De två figurerna bodde i kaptenens skafferi och var med från starten av denna tv-serie. Senare så uppträdde Humle och Dumle fristående i andra program som till exempel i Godmorgon Sverige. Figurerna blev så populära att de även fick spela in underhållande skivor.

Humle och Dumle är ju i grund och botten två ansikten som vänts upp och ner. Man ser bara hakorna. För att det ska se ut som ansikten så har hakorna färglagts. När inslagen med Humle och Dumle började sändas så var det nytt att man jobbade med olika trix och specialeffektre som blev möjliga via tv-sändningar.

Humle gillade glass och Dumle gillade korv. Humle spelades av Björn Klarin och Dumle av K.G. Larsson. De var också med och skrev musik och text till inslagen. Musiken gavs ut på LP-skivor tillsammans med Humle och Dumle berättelser. Utmärkande för de två karaktärerna är att de pratar och sjunger på göteborska.

Humle och Dumle har blivit ett stående inslag på svensk tv och det är många artister som referrar till de här två figurerna. Det har varit möjligt just för att Humle och Dumle blev något av en landsplåga som ingen kan glömma bort.

 

 

Här är ett tidigt klipp från kaptenens besök till Humle och Dumle i skafferiet. Här får vi höra den klassiska sången: Jag heter Humle, och jag heter Dumle…

Fler tv-serier

1969-1977
Family
(Svenska)
Family
(Svenska)
1971-2006
Drama
(Svenska)
Kids
(Svenska)
1974-1982
Comedy
(Svenska)
1982-1999
Family
(Svenska)
Kids
(Svenska)