Gamla tv-serier som vi älskar!
 
reality serier

Inspireras som företagare av reality shower

Oavsett om du redan nu driver din egen verksamhet eller om du funderar på att bli egen så kan reality serier vara en stor inspiration. Det finns svenska serier på Youtube som handlar om entreprenörers vardag men här ska vi fokusera på utländska bidrag inom denna genre.

Så ta en paus från frågor som hur du ska ta betalt som frilansare eller om du borde säga upp dig för att satsa fullt ut på din verksamhet. Nu är det dags för lite inspiration och att lära av de som faktiskt lyckas kanonbra med detta. Så bra att de får vara med i reality shows om entreprenörer!

Entreprenörskapets värld är både spännande och skrämmande. Den är fylld med lektioner om uthållighet, innovation och strategiskt tänkande. För blivande entreprenörer som söker inspiration och praktiska insikter i affärsvärlden erbjuder reality-tv-program en unik blandning av underhållning och utbildning.

Dessa shower belyser inte bara utmaningarna och triumferna med att starta och driva ett företag utan ger också värdefulla lärdomar i ledarskap, beslutsfattande och riskhantering. Till skillnad från tv-serier som Rederiet så är det på riktigt. Här är en titt på några av de bästa realityprogrammen som varje blivande entreprenör bör titta på för att få en djupare förståelse för livet som entreprenör.

Shark Tank

Den kanske mest ikoniska entreprenörskapsrelaterade showen Shark Tank låter blivande entreprenörer presentera sina affärsidéer för en panel av framgångsrika investerare känd som “hajar”. Interaktionen mellan småfiskarna och hajarna erbjuder ovärderliga lektioner om vad som gör en affärsidé investeringsvärd, inklusive insikter i produktutveckling, marknadsanalys, värdering och förhandlingstekniker.

Det här är en av de bästa serierna du kan se om du vill bli vass på pitching och vill förstå de kritiska elementen som tilltalar investerare. Om inget annat så kan du bli väldigt inspirerad för din egen verksamhet av att se några avsnitt.

De borde be om mer pengar för kaffet:

The Profit – Vinsten

I The Profit investerar entreprenören Marcus Lemonis i kämpande företag och arbetar för att vända deras utveckling i rätt riktning. Showen är en skattkammare av lektioner om affärsverksamhet, ekonomistyrning, ledarskap och vikten av att ha en solid affärsmodell. Lemonis fokus på tre P – människor (people), process och produkt – ger ett enkelt men effektivt ramverk för att utvärdera och förbättra ett företag.

Här är ett klipp från The Profit:

Undercover Boss

Undercover Boss erbjuder ett unikt perspektiv på ledarskap och medarbetarupplevelsen genom att presentera VD:ar och toppchefer som går undercover för att arbeta tillsammans med sina anställda.

Showen belyser vikten av att förstå den dagliga verksamheten i ditt företag och värdet av feedback från anställda. Det är en kraftfull påminnelse om att framgångsrikt entreprenörskap kräver empati, ödmjukhet och en vilja att lyssna och lära av alla nivåer i organisationen.

Ta en titt på Undercover Boss här:

Dragon’s Den

I likhet med Shark Tank är Dragon’s Den (Draknästet) en brittisk show där entreprenörer presenterar sina idéer för en panel av riskkapitalister med hopp om att säkra investeringar. Showen ger insikter i den brittiska och europeiska marknaden och erbjuder ett annat kulturellt perspektiv på entreprenörskap. Att se entreprenörer navigera i frågorna och utmaningarna från “drakarna” kan hjälpa tittarna att förstå olika affärsmiljöer och investerarnas förväntningar.

Ta en titt på Dragon’s Den:

Startup U

Startup U följer en grupp hoppfulla entreprenörer när de går på Draper University, ett startup-inkubatorprogram grundat av riskkapitalisten Tim Draper. Showen kombinerar intensiteten i ett startup-bootcamp med deltagarnas personliga resor, och erbjuder en titt bakom kulisserna på det engagemang, kreativitet och motståndskraft som krävs för att starta ett startup. Det är särskilt insiktsfullt för att förstå de tidiga stadierna av att förvandla en idé till ett företag.

Här kan du kika på denna show:

Silicon Valley: The Untold Story

Även om det inte är en traditionell dokusåpa är Silicon Valley: The Untold Story en dokumentärserie som utforskar historien och kulturen i Silicon Valley, det globala centret för högteknologisk innovation och utveckling. Serien ger sammanhang om hur Silicon Valley blev synonymt med tekniskt entreprenörskap och erbjuder lärdomar från framgångar och misslyckanden för både teknikjättar och startups.

Kika här:

Realityshower om entreprenörskap är mer än bara underhållning; de är en källa till inspiration, utbildning och motivation för blivande entreprenörer. De ger verkliga exempel på utmaningarna och belöningarna med att starta och driva ett företag och erbjuder ovärderliga lektioner som läroböcker ensamma inte kan lära ut.

Genom att titta på dessa program kan blivande entreprenörer få insikter i tankesättet, färdigheterna och beslutsamheten som krävs för att navigera framgångsrikt i entreprenörsresan. Kort och gott så kan det vara så att du undviker fallgropar och misstag genom att njuta lite av den här typen av serier då du är igång med din egen startup.

1969-1977
Family
(Svenska)
Family
(Svenska)
1971-2006
Drama
(Svenska)
Kids
(Svenska)
1974-1982
Comedy
(Svenska)
1982-1999
Family
(Svenska)
Kids
(Svenska)
1986
Comedy
(Svenska)
1967-1968
Action
(Svenska)
1984-1992
Family
(English)

ALF

1986-1990
Fiction
(English)
1983-1987
Action
(English)
1984-1992
Comedy
(English)
1978-1986
Soap opera
(English)
1985-1992
Action
(English)
1992-2002
Soap opera
(Svenska)
1966-1967
Fiction
(English)
1981-1989
Soap opera
(English)