Gamla tv-serier som vi älskar!
 
tv hälsa

Hur har TV-program fått oss att beakta alternativ hälsa?

Idag är det inget konstigt med att gå till en kiropraktor eller naprapat för ryggont eller att använda sig av örter vid förkylning. Många kan en hel del om alternativ hälsa utan att ens tänka på detta som en alternativ form av läkekonst. Har TV-program haft ett finger med i spelet? Visst är det så!

TV utbildar oss om precis allt

När vi ser på TV så lär vi oss en massa om saker som inte ens är i fokus. Vi kan se ett program som handlar om en person som får en gratis tarot reading och sedan förändrar sitt liv. Programmet handlar om personens livsresa men du har fått upp ögonen för att det finns folk omkring dig som använder denna metod för att reda ut livsfrågor.

Repriser av program som Humle och Dumle kan få dig att inse hur mycket vårt samhälle har förändrats i attityder vad gäller hälsa. Ett TV-program kan ge dig nya perspektiv som får dig att börja ställa frågor och ändra dina rutiner.

Popularisering av särskilda hälsometoder

Vi kan också se att TV-program är med och gör särskilda hälsometoder populära. Exempel på detta är akupunktur, yoga, meditation och örtmedicin. Vi får lära oss om hur vi med dessa metoder kan få bättre liv. Det verkar inte längre så alternativt när du ser seriösa TV-program som tar upp metoderna som effektfulla och tänkvärda.

Här ser vi Malou på TV4 lära sig andas rätt för att minska stressen:

Alternativa hälsometoder blir mer tillgängliga

Tack vare TV-programmens fokus på alternativ hälsa så får vi också mer information om var detta finns tillgängligt. Du ser ett nyhetsprogram där man intervjuar på en hälsoklinik som finns nära dig. Detta öppnar dina ögon för möjligheten att gå dit.

Reklam är en naturlig del av TV-program. Detta har vi sedan länge accepterat. Det görs en hel del reklam för alla möjliga alternativa metoder för att må bättre och få bättre självkännedom. Detta påverkar oss i våra val då vi känner att vi vill förändra våra liv.

Mer kritik mot traditionell medicin

Det ska också sägas att modern medicin inte så sällan får sig en känga på TV. Det kan vara i TV-serier där man visar upp doktorn som en usel person eller i en dokumentär som visar på bristerna inom vården.

Detta kan få oss att vilja se på alternativ och välja annorlunda då vi behöver vård. Internationellt sett har vi sett hur dokumentserier som The Truth About Cancer har banat väg för alternativa terapier.

Diskussionsprogram påverkar oss också

Det finns också gott om diskussionsprogram där olika åsikter kommer fram. När personer får uttala sig om hur de blev friska eller fick bättre liv så kommer du automatiskt att höra om nya metoder.

tv studio
Diskussioner i TV-studios påverkar hur vi ser på hälsa och metoder för läkning

En person som talar sig varm för en viss typ av alternativ hälsometod gör ju också reklam för den. Du tänker inte nödvändigtvis på detta som reklam utan mer som en personlig rekommendation och något som du vill testa. På så vis har diskussionsprogram om hälsa och alternativ livsstil påverkat många som annars inte hade tänkt på detta.

1969-1977
Family
(Svenska)
Family
(Svenska)
1971-2006
Drama
(Svenska)
Kids
(Svenska)
1974-1982
Comedy
(Svenska)
1982-1999
Family
(Svenska)
Kids
(Svenska)
1986
Comedy
(Svenska)
1967-1968
Action
(Svenska)
1984-1992
Family
(English)

ALF

1986-1990
Fiction
(English)
1983-1987
Action
(English)
1984-1992
Comedy
(English)
1978-1986
Soap opera
(English)
1985-1992
Action
(English)
1992-2002
Soap opera
(Svenska)
1966-1967
Fiction
(English)
1981-1989
Soap opera
(English)